از سال 2006 تعداد دانشجویانی که در ترکیه مشغول به تحصیل هستند بیش از دو برابر شده است، که نشان دهنده رشد این کشور به عنوان یک مقصد تحصیلی مناسب است. در سال تحصیلی 2016-2015 در ترکیه بیش از 48000 دانشجوی خارجی وجود داشته است. انگیزههای تحصیل در ترکیه شامل عوامل مختلفی از جمله: تحصیلات نسبتا ارزان و با کیفیت که دارای فرصتهای مناسبی به عنوان کمک هزینه تحصیلی است، پرداخت هزینههای مسکن و هزینههای تحصیل، بیمه درمانی و همچنین هزینههای سفر را دربر میگیرد، می باشند.
در حال حاضر ترکیه یک مقصد گردشگری پر رونق است که در سال 2015 بیش از 40 میلیون گردشگر از سراسر جهان برای سرمایهگزاری و تعطیلات به این کشور آمدند. دولت ترکیه بسیار علاقهمند است تا این محبوبیت را در بین دانشجویان بین المللی نیز افزایش دهد و هدف آن داشتن بیش از 100 هزار دانشجوی خارجی تا سال 2019 میباشد.
اگر قصد تحصیل در ترکیه را دارید ادامه این مطلب را از دست ندهید تا در مورد دانشگاههای برتر در ترکیه، شهرهای محبوب برای دانشجویان، میزان بودجه در هر شهر و نحوه دریافت ویزای دانشجویی آشنا شوید:
دانشگاههای ترکیه:
در ترکیه بیش از 200 دانشگاه وجود دارد که اکثر آنها توسط دولت اداره میشوند. اکثر آنها دانشگاههای جوان هستند و تنها تعداد 8 دانشگاه است که زمان تاسیس آنها به سال 1970 برمیگردد و آن هم دانشگاه بلکینت میباشد که تا سال 1984 تاسیس آن به اتمام نرسیده بود. در میان دانشگاههای تازه تاسیس میتوان به دانشگاه بینالمللی آنتالیا(AIU) اشاره کرد که در سال 2012-2013 از اولین سری دانشجویان ورودی به ترکیه استقبال نمود و یکی از اهداف این دانشگاه این است که بیش از نیمی از دانشجویان خود را از خارج از ترکیه بپذیرد.
هردو نوع دانشگاه دولتی و خصوصی در ترکیه مطابق با توافقنامه بولونیا که یک برنامه استاندارد جهانی درباره برنامههای تحصیلی در سراسر اروپا است، تنظیم شدهاند و همچنین دانشگاههای ترکیه در برنامه Erasmus+ که از تبادل دانشجویان بینالمللی در دانشگاههای مختلف حمایت می کند، شرکت مینمایند. در سیستم رتبه بندی QSکه در سال 2016 منتشر شد، سیستم آموزش عالی ترکیه در رتبه 39 قرار گرفت.
دانشگاههای تراز اول در ترکیه
11 دانشگاه در ترکیه در رتبه بندی 2017-2016 جز دانشگاههای برتر قرار گرفتند و همچنین در سال 2016 تعداد 20 دانشگاه از دانشگاههای ترکیه در رتبه بندی دانشگاههای برتر اروپایی و آسیای مرکزی QS=EECA جز دانشگاههای برجسته نوظهور شدند. اکثر این دانشگاههای برتر در آنکارا و یا استانبول دو شهر بزرگ ترکیه قرار گرفتهاند. در آنکارا، دانشگاه فنی بوکلین، دانشگاه فنی و مهندسی میانه و دانشگاه هاتهیت را میتوان نام برد، در حالی که در استانبول دانشگاه سابانچی، دانشگاه کوش، دانشگاه بوگاتیوی و دانشگاه فنی مهندسی جز برترینها هستند.
دانشگاه بوعزیزی
این دانشگاه یک جهش بزرگ در رتبه بندی EECA در سال 2016 داشته است به طوری که از رتبه 17 ام به رتبه 9 ام صعود کرد، در صورتی که بیشتر دانشگاههای ترکیه در این رتبه بندی رتبه ای بالاتر از 10 را به خود اختصاص دادهاند. این دانشگاه در سال 1863 با کمک رابرت کالج تاسیس شد و اولین دانشگاه آمریکایی در خارج از ایالت متحده آمریکا بوده است. این دانشگاه در استانبول واقع شده است، نزدیک به تنگه بسفر و قلعه تاریخی Rumelihisar که مرز جنوب شرقی دانشگاه را تشکیل میدهد. دانشجویان در این دانشگاه با زبان انگلیسی آموزش میبینند به طوری که این دانشگاه ارتباط بسیار قوی با نظام آموزش عالی آمریکا دارد.
دانشگاه بیل کنت
دانشگاه بیلکنت با نام اختصاری bilim kenti شناخته می شود که به ترکی به معنای شهر یادگیری و علم است. این دانشگاه اولین موسسه غیرانتفاعی خصوصی در ترکیه بوده که در سال 1984 تاسیس شد و دارای کتابخانه دانشگاهی گستردهای هست.
دانشگاه سابانسی
این دانشگاه در استانبول واقع شده است و سومین دانشگاه برتر ترکیه در رده بندی EECA در سال جاری بوده که دارای رتبه 13 میباشد. این دانشگاه یکی از دانشگاههای جوان ترکیه است که در پاییز سال 1999 آموزش خود را شروع کرده و در حال حاضر بیش از 4000 دانشجو دارد. از این تعداد دانشجو حدود 42 درصد آنها بورسیه تحصیلی دریافت میکنند.
دانشگاه فنی خارومیانه
در مرکزی ترین نقطه سرمایه گذاری ترکیه یعنی آنکارا، دانشگاه فنی و مهندسی میانه شرق یا به طور اختصار MEUT بنا شده است که در رتبه بندی 2016 EECA رتبه 14ام را به خود اختصاص داد. این دانشگاه بیش از 31000 دانشجو را در خود جای داده است که بسیاری از آنها دانشجویان تبادلی از سایر دانشگاهها در طول یک سال میباشند. به دلیل تقاضای زیاد در این دانشگاه، MEUT تنها 1.5 درصد از 1.5 میلیون متقاضی ورود به دانشگاه را پذیرش میکند. دروس در این دانشگاه هم همانند دانشگاه بیلکنت، با زبان انگلیسی تدریس میشوند.
دانشگاه کوک
این دانشگاه در استانبول در سال 1993 تاسیس شد و در رتبه بندی سال جاری رتبه 16 ام را به خود اختصاص داد و با نام ویشیو کوش بنیانگذار، کارآفرین و شهردار استانبل نامگذاری شده است. دانشگاه کوش دارای 22 رشته کارشناسی، 32 رشته کارشناسی ارشد و 18 رشته در دکتری است و در حال حاضر بیش از 5500 دانشجو را تحت تعلیم دارد. این دانشگاه شعار خود را چنین بیان میکند: " این دانشگاه به منظور پرورش مستعدترین فارغالتحصیلان ترکیه و کسانی که از لحاظ بین المللی واجد شرایط هستند، تاسیس شده است. چه کسی میتواند خلاقانه، مستقل و عینی فکر کند؟ در اینجا کامل می شوید!
زندگی دانشجویی در ترکیه
به عنوان یک دانشجو که در ترکیه زندگی میکند، به خصوص اگر در شهرهای بزرگ اقامت داشته باشید، مطمئنا از مکان های پرهیجان و انجام برخی کارهای خاص دور نخواهید بود. شهرها پر از سالنهای پرجنب و جوشی هستند که هرساله تعدادی جشنواره بین المللی موسیقی در آن ها اجرا میشوند. سینما رفتن جز برنامه های محبوب در ترکیه میباشد، به طوری که آخرین فیلمهای روز دنیا در ترکیه به نمایش گذاشته میشوند.
با توجه به زندگی روزانه در ترکیه، ممکن است که خود را برای خوردن یک کباب با کیفیت خوب، یا حداقل یه قهوه ترک واقعی و شاید مصرف غذاهای محلی، انجام بازی های سنتی و... ، آماده نمایید.
[caption id="attachment_3775" align="aligncenter" width="610"] دانشگاه های ترکیه[/caption]
.
شهرهای دانشجویی در ترکیه
استانبول
استانبول بزرگترین شهر ترکیه است که دارای تاریخ هزار ساله میباشد، اما امروزه این شهر از نظر جهانی از جنبه دیگر در حال رشد است. استانبول در سال 2015 میلادی بیش از 14 میلیون نفر مسافر را در خود جای میداد و در حدود پنجاه و نیم میلیون گردشگر را شامل می شد؛ به طوری که پنج سال بعد از آن به عنوان پایتخت فرهنگی اروپا نامگذاری شد. این شهر به عنوان چهارمین مقصد محبوب گردشگران جهان شناخته شده است. میراث فرهنگی این شهر جذابیت بزرگی برای گردشگران است. این شهر می تواند یکی از شهرهای مناسب برای دانشجوویان علاقه مند به تحصیل در ترکیه باشد.
دانشگاه بوعزیزی و دانشگاه سابانسی دو دانشگاه عالی استانبول در رتبه 9 و 13 در رتبه بندی جهانی هستند. دانشگاه کوش و دانشگاه فنی استانبول نیز رتبه های 16 و 23 را دارا میباشند و این در حالی است که دانشگاه استانبول در رتبه 34 قرار دارد.
آنکارا
آنکارا پایتخت ترکیه و دومین شهر بزرگ این کشور است. از نظر تجاری و سیاسی شهر شلوغی بوده و جمعیت دانشجویی زیادی دارد و همچنین دارای جمعیت قابل توجهی از دیپلماتهای بینالمللی است. از محبوب ترین جاذبههای توریستی آن میتوان به قلعه آنکارا، موزه تمدن آناتولی و انیتکابیر و مقبره مصطفی کمال آتاتورک بنیانگذار جمهوری ترکیه اشاره کرد.
دو دانشگاه با رتبه بالا در آنکارا وجود دارند که عبارت اند از: دانشگاه بیلکتن و دانشگاه فنی میانه شرق METU. هرکدام از دانشگاه ها به ترتیب دارای رتبههای 12 و 14 در نظام رتبهبندی EECA هستند. یکی دیگر از دانشگاههای رتبه بندی شده در آنکارا دانشگاه Hacettepe می باشد که دارای جایگاه 40 در رتبهبندی جهانی است.
ازمیر
سومین شهر بزرگ ترکیه، که به عنوان مروارید اژه شناخته می شود. این شهر به دلیل مناظر زیبا و دیدنی که رو به دریای اژه دارد به این نام مشهور است. ازمیر یک شهر پر شور و هیجان است و دارای بازار بزرگ Kemeralti، سواحل و بسیاری از رویدادها و نمایشگاههای متنوع است. این شهر دارای سابقه تاریخی گسترده و فرهنگی قابل توجه است. دانشگاه Ege در این شهر دارای رتبه 72 در رتبه بندی جهانی میباشد و دانشگاه Dokuz Eylul رتبه 92 را در اختیار دارد.
آدانا
یکی دیگر از شهرهای دانشجویی ترکیه، شهر آدانا است که پنجمین شهر محبوب و محل دانشگاه Cukurova است. این دانشگاه در رتبه 120-111 در رتبهبندی جهانی قرار دارد. آدانا یکی دیگر از قدیمیترین شهرهایی است که از 6000 سال قبل از میلاد مسیح ساخته شده است.
[caption id="attachment_3776" align="aligncenter" width="645"] ترکیه[/caption]
.
دیگر شهرهای ترکیه برای تحصیل در این کشور
سایر دانشگاههای برتر ترکیه شامل دانشگاه آنادولا در اسکیشهر، که یکی از شهرهای بزرگ و مقرون به صرفه ترکیه است که با نام شهر قدیمی نیز شناخته میشود. یکی دیگر از دانشگاههای مشهور ترکیه، دانشگاه سلیمان است که یکی از بزرگترین دانشگاه های ترکیه از نظر تعداد دانشجو بوده و همچنین بخشی از برنامه Erasmus را در برنامههای خود برای دانشجویان مدنظر قرار داده است. در نهایت دانشگاه آکدنیز در آنتالیا قرار دارد که دارای برنامه های فشرده برای مشارکت دانشجویان بینالمللی با برنامههایی همانند مبادله دانشجویی، فرآیند بولونیا و انجمن فرایندهای بینالمللی برای تبادل دانشجویان است.
هزینه تحصیل در ترکیه
هزینه تحصیل دانشجویان بینالمللی در ترکیه نسبتا مقرون به صرفه است و بسته به شرایط متفاوت خواهد بود (به طور مثال، هزینه تحصیل در دانشگاههای دولتی در انگلیس 600 تا 1500 دلار در سال است، در حالی که همین هزینه برای دورههای مشابه در ترکیه چیزی در حدود 240 تا 750 دلار است).
دانشگاههای دولتی در ترکیه به نسبت ارزانقیمت تر از موسسات خصوصی در هستند. یک دانشجوی ارشد در یک دانشگاه دولتی هزینهای برابر با 300 تا 800 دلار خواهد داشت، که این هزینه برای دانشگاههای خصوصی چیزی در حدود 20000 دلار است.
هزینه زندگی جهت تحصیل در ترکیه
هزینه زندگی در ترکیه در مقایسه با سایر مقاصد تحصیلی در اروچا نسبتا کم است و هزینه 400 تا 500 دلاری در هر ماه برای پوشش هزینههای زندگی از جمله مسکن مورد نیاز است، گرچه این عامل بستگی به شیوه زندگی و عادت های شما دارد.
شرایط ویزای دانشجویی ترکیه
برای تحصیل در ترکیه، ابتدا باید در یک دانشگاه ترکیهای پذیرفته بشوید . سپس برای گرفتن ویزای دانشجویی در نزدیکترین کنسولگری ترکیه درخواست دهید. برای دریافت ویزای دانشجویی ترکیه، شما به مدارک زیر نیاز دارید:
- یک کپی از نامه پذیرش دانشگاه ترکیه
- تکمیل فرم درخواست ویزای دانشجویی ترکیه(از کنسولگری)
- گذرنامه معتبر با تاریخ انقضا پس از پایان اقمت برنامه ریزی شده در ترکیه
- هزینه چردازش که بسته به ملیت شما متفاوت است
- عکسهای مربوط به گذر نامه
به طور کلی حدود 8 هفته از زمانی که درخوایت را ارسال کردید تا زمانی که ویزا را دریافت نمایید طول میکشد. پس از ورود به ترکیه، باید یک مجوز برای اقامت یک ماه پس از ورود را درخواست کنید که این کار را میتوانید از طریق نزدیکترین مرکز پلیس آنجا انجام دهید. آنها از شما مدارکی را مسترد میکنند تا نشان دهید که شما در یک دانشگاه ترکیهای ثبت نام کردهاید.
منبع بورسیه پلاس